Vertrouwenspersonen Mavoc



Hallo! Wij zijn Amber, Claire en Rudy. Wij zijn de vertrouwenspersonen van MAVOC.

Als sporter, ouder, trainer, bestuurder of andere vrijwilliger van onze sportclub kan je bij ons terecht met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag.

Heb je te maken met pesten, (seksueel) ongewenst gedrag, geweld, discriminatie, chantage, …? Merk je tijdens je sportactiviteiten dat er handelingen gebeuren die niet aanvaardbaar zijn? Of heb je nood aan een babbel omdat je je niet goed voelt in je vel?

Je kan ons een mailtje sturen, bellen of smssen. We zijn ook regelmatig aanwezig in de club, dan kan je ons persoonlijk aanspreken.

Als vertrouwenspersonen luisteren we naar je vraag of verhaal. We behandelen jouw melding in alle discretie en we verlenen je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing.

Amber De Vos (speelster Dames C)
0470964252
amber.devos@hotmail.com

Claire Nauwelaerts (mama van Matis en Ramses U15/U13)
0498686025
claire@nogun.net

Rudy Caesteker (vader van Lars U15)
rudy.caesteker@telenet.be

Je kan ons ook ineens allemaal bereiken op api@mavoc.be

Federatie API
Ook de API’s van Volley Vlaanderen kan je contacteren via API@volleyvlaanderen.be.
Meer info kan je terugvinden op https://volleyvlaanderen.be/Gezondheid-en-ethiek/Federatie-API

Meer info over grensoverschrijdend gedrag in de sport:
https://www.ethischsporten.be/
https://www.sportateam.be/ethisch-sporten

 


Taakomschrijving api - aanspreekpunt integriteit

Een api - aanspreekpunt integriteit is een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij sporters, hun ouders, trainers, bestuurders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag.

Een api - aanspreekpunt integriteit heeft als uitgangspunt dat de club een veilige, aangename plek moet zijn waar alle leden zich thuis voelen, elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen ontspannen.

De taak van een api - aanspreekpunt integriteit bestaat uit 3 componenten

1. Aanspreekpunt en eerste opvang
Als er iemand een melding doet, beluistert de api - aanspreekpunt integriteit de melder en maakt hij een kort verslag van de melding a.d.h.v. het rapporteringsdocument. De api - aanspreekpunt integriteit stelt de melder gerust en overloopt samen de te zetten stappen.

2. Coördinatie van het handelingsprotocol en doorverwijzing
Als er een melding gedaan wordt, schat de api - aanspreekpunt integriteit a.d.h.v. het grenswijssysteem de ernst van de melding in. De api - aanspreekpunt integriteit zet daarna de nodige stappen die in het handelingsprotocol beschreven staan om de melding of klacht af te handelen: gesprekken met betrokkenen, afspraken maken, indien nodig federatie-api inschakelen of bij zeer ernstige feiten een klacht indienen bij politie.

3. Preventie en ondersteuning clubbestuur
De api - aanspreekpunt integriteit ondersteunt de club bij het uitwerken van een gedragscode rond grensoverschrijdend gedrag en zorgt ervoor dat deze bekend is bij trainers en spelers. Samen met het clubbestuur bekijkt de api - aanspreekpunt integriteit hoe de gedragscode een plaats krijgt in het clubreglement.
De api - aanspreekpunt integriteit onderneemt verschillende acties om jeugdspelers en trainers bewust te maken van wat grensoverschrijdend gedrag is, en wat ze kunnen doen als ze een vraag, vermoeden, of klacht willen melden.
Daarnaast is de api - aanspreekpunt integriteit ook iemand waarbij een speler terecht kan als hij nood heeft aan een gesprek over zijn welbevinden.

Discretieplicht

Discretie betekent dat de api - aanspreekpunt integriteit voorzichtig omgaat met de informatie waarover hij beschikt. Bij de beslissing om bepaalde feiten waarvan de api - aanspreekpunt integriteit kennis heeft aan te kaarten binnen de club, wordt er rekening gehouden met:
- de ernst van de feiten op basis van de ontvangen informatie
- het belang van de sportorganisatie dat erin bestaat de goede orde en correcte werking van de vereniging te verzekeren
- het belang van het slachtoffer om het nodige begrip en de nodige bijstand te ontvangen
- het belang van de vermeende pleger die ook recht heeft op verdediging en een vermoeden van onschuld.

Discreet zijn betekent ook dat de api - aanspreekpunt integriteit geen informatie verspreidt of meedeelt aan mensen die geen beslissingen kunnen nemen of niet bevoegd zijn.
Discretie is niet hetzelfde als geheimhouding, een api - aanspreekpunt integriteit is niet gebonden aan beroepsgeheim. Als de api - aanspreekpunt integriteit geconfronteerd wordt met ernstige feiten die hij voldoende bewezen acht, kan er beslist worden om hiervan aangifte te doen bij de politie. Dit gebeurt bij voorkeur steeds in overleg met de federatie-api.